על פי עקרון האחד הכל שלוב בכל, כמעין שטיח אשר משיכה באחד מחוטיו בצידו האחד מושכת מיידית את אותו החוט בצידו האחר. עולמנו הוא בבחינת כפר גלובלי קטן, שכל מה שמתרחש באחת מפינותיו משפיע ומושפע בו-זמנית מהמתרחש בפינה אחרת בו. כשעץ הגדל בסין פולט מולקולת חמצן, המולקולה תנוע ברוח ותהיה מסוגלת להעניק חיים לילד איראני שחי אלף קילומטרים ממקום יציאתה. כך גם ענן גז רעיל, הנפלט ממפעל בסין, עלול לגרום זיהום אוויר בצידו השני של האוקיינוס, בלוס-אנג'לס שבארצות הברית. בהתאם, מולקולה של גז הנפלטת מצינור מַפְלֵט של מונית בלוס-אנג'לס עשויה לזהם את ריאותיו של אדם המתגורר בסין.
היה זה לאחרונה הנשיא האמריקאי, ברק אובמה, שבנאומו לפני חברי פרלמנט במצרים הגדיר את אותו קשר המחבר בין כולנו במלים הבאות: "כשמערכת פיננסית נחלשת במדינה אחת, הצמיחה נפגעת בכל מקום. כששפעת חדשה פוגעת באדם אחד – כולם נמצאים בסכנה. כשאומה רודפת אחרי נשק גרעיני, סכנת המתקפה הגרעינית מאיימת על כל המדינות. כשקיצונים אלימים פועלים באזור הררי אחד, אנשים מעבר לים מצויים בסכנה...
בעידן חדש זה... לנוכח התלות ההדדית שלנו, כל סדר עולמי שיחתור לשים אומה או קבוצה מעל לאומה או קבוצה אחרת, מוּעַד מראש לכישלון".
הכל שלוב בכל וחוק פיסיקלי ידוע הוא, שכל מערכת נוטה לאזן את עצמה. השונות הקיימת בתוכנו מבקשת אחדות, שכן זהו מצבה הבסיסי ואחדות היא איזון – איזון חברתי, תרבותי, כלכלי, גיאוגרפי או אחר. כשם שהמים במפל נשפכים מראשו בכוח הכבידה (גרוויטציה) לתחתית, כך גם הבנתו ויישומו של עקרון האחד מביא עימו לזרימה של אנרגיה ומשאבים לכיוון הצדדים החלשים, חסרי האנרגיה, במערכת. כשאנו מבינים שהאחר, שונה ונפרד ככל שיהיה, הוא עדיין בו-זמנית חלק מאיתנו, כשאנו מבינים שבמערכת של כלים שלובים הזרימה נעה תמיד מהצד המלא יותר לצד המלא פחות, זהו אות לכך שאנו מקבלים את התודעות האחרות הזקוקות לעזרה באשר הן ומסייעים להן מתוך התובנה העמוקה שקבלת האחר, השונה, היא קבלת העצמי. עזרה לאחר היא עזרה עצמית, חמלה באשר היא הינה חמלה עצמית.
בעשרות השנים האחרונות אנו צופים בהתחזקותן של כלכלות המערב, אך עם זאת עולמנו חווה פערים כלכליים הולכים וגדלים בין כלכלות מצליחות יותר לאלו המצליחות פחות. חלוקת ההכנסות נעשית פחות ופחות שוויונית והפערים בין העשירים לעניים הולכים וגדלים. מחקר שפורסם בשנת 2006 על ידי ארגון האומות המאוחדות (UNU-WIDER) מצביע על כך שסך הנכסים של 85% ממשקי הבית בעולם מרוכז בידי 10% מהאוכלוסייה. למרות שחלוקת סך הנכסים במספר האוכלוסין בעולם מייצגת סכום ממוצע של 20,000$ (דולר אמריקאי) לאדם, הרי שבפועל היקף הנכסים הממוצע לאדם במדינות העשירות בעולם מגיע עד ל- 181,000$ לעומת רמה של כ-1,000$ במדינות העניות, פער של למעלה מפי 100.
הצלחת הקפיטליזם המערבי אינה אמורה לפגוע בצדדים החלשים בעולמנו, אלא להיפך – לסייע להם. הקפיטליזם יצר עושר נוסף בעולם, אך חלוקתו לאחר אינה מובנת די צורכה. לעיתים אנו מוצאים שמדינות ויחידים תורמים ועוזרים לאחֵר שלא מתוך בחירה חופשית וכוונה כנה, שלא מתוך הבנת עקרון האחד, אלא מתוך ראייה של תשלום מס הכרחי כל שהוא.
עוד לפני מאות שנים תאר המשורר הפרסי סעדי משיראז ((Sa’di of Shiraz, 1184-1283 את התלות ההדדית הקיימת בין כולנו במילים:
"ילדיו של אדם* הם איברים בגוף אחד
כיוון שנוצרו ממהות אחת.
כשאיבר אחד נפגע
איברים אחרים אינם מוצאים מנוח.
כשאינך מזדהה עם מצוקתם של אחרים
אינך זכאי להיקרא בן אנוש".
ברגע שנבין שכל אזרח או מדינה הם מעין איבר בגופו של עולמנו, ידאג "המערב העשיר" לסייע לאחר, לאומות הנחשלות והעניות יותר, כשם שבעת מחלה הגוף כולו מתגייס לסייע לאיבר הפגוע. סיוע לאחר אין משמעותו פגיעה בעושרו של המערב, אלא שריפויה של אומה אחרת, של איבר פגוע בגופו של עולמנו, יביא בהכרח לתפקוד כולל טוב ומאוזן יותר של עולמנו כולו, להתרחבותה של הכלכלה העולמית ובצידה ליצירת עושר נוסף לכל שכן, התורם תמיד נתרם.
* הכוונה לאדם הראשון על פי סיפור הבריאה (ספר בראשית)